Równanie wielomianowe
Bogusia103:
12 1−3x 1+3x
___ = _____+ _____
1−x2 1+3x 3x−1
27 wrz 16:56
Metis: Dziedzina.
Wspólny mianownik dla lewej strony(rozpoznaj wzór)
Potem na tzw. "krzyż"
27 wrz 16:58
PW: Wspólny mianownik dla
prawej strony oczywiście
27 wrz 17:05
Metis: 
No ładnie, nawet strony dzisiaj mylę

Dziękuje
PW za poprawkę
27 wrz 17:08
Bogusia103:
(1−3X)(3X−1) + (1+3X)+(1+3X) −(3X−1)2 + (1+3X) 2 −(9X2 − 6X+1)+9X2+6X+1
L= ________________________= _________________=_______________________
(1+3X)(3X−1) (3X−1)2 9X2
−6X+1
{9X2−6X+1} (−1−1−1+1−1+1)
_______________________ = −2
9X2−6X+1
12
________=−2 //(mianownik)
1−x2
−2(1−x2)=12
−2+2x2=12
x2= 7
x= pierwiastek z 7 lub 7= − pierwisatek z siedmiu.
CZY TO JEST DOBRZE?
27 wrz 17:21
Metis: 
źle zwinięte wzorkiem wyrazenie (3x+1)(3x−1)
27 wrz 17:23
Metis: Licznik też źle
27 wrz 17:23
Bogusia103: Czyli ma być zwyczajnie 9x2 −1?
27 wrz 17:24