nierówności
truskawka: Rozwiąż nierówności
rozw:
| x2+3x−(x−3)2 | |
| ≤0 |
| (x−3)2(x+3) | |
| | 9x−9 | |
wychodzi mi z tego |
| ≤0 |
| | x−3)2(x+3) | |
a w odp. jest, że rozwiązaniem jesr R\{−3} i nie wiem, jak do tego dojść
b)
rozw:
x(x
3+x
2−4x−4) > 0
x(x(x
2−4)(x
2−4))>0
x(x+1)(x−2)
2(x+2)
2>0
wychodzi mi zbiór x∊(−
∞;−2)u(−2;−1)u(0,2)u(2;+
∞)
w odp jest: x∊(−
∞,−2)u(−1;0)u(2;+
∞)
Pomógłby ktoś?
27 wrz 16:45
sushi_gg6397228:
a) jakie są mianowniku
27 wrz 16:51
truskawka: po policzeniu Δ:
27 wrz 16:55
sushi_gg6397228:
źle
(x−3)2 ≠ x2+6x+9
27 wrz 16:57
PW: a) Dziwnie odejmujesz
| x | | 1 | | x | | 1 | | x | | x+3 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x2+6x+9 | | x+3 | | (x+3)2 | | x+3 | | (x+3)2 | | (x+3)2 | |
| | x − (x+3) | | 3 | |
= |
| = − |
| |
| | (x+3)2 | | (x+3)2 | |
27 wrz 17:01
truskawka: no tak, źle policzyłam mianownik, teraz mi wyszło....
a jak z podpunktem b?
27 wrz 17:18
sushi_gg6397228:
na razie rozpisz sam licznik ( grupowanie)
27 wrz 17:23
27 wrz 17:30
sushi_gg6397228:
postaw "1" przed nawiasem tj x(x2−4) +1 (x2−4) = (x2−4)(....)=....
27 wrz 17:32
27 wrz 17:37
sushi_gg6397228:
a*b +c*b= b(a+c)
u Ciebie wychodzi wielomian stopnia "5" − ostatni zapis w liczniku; do poprawy
27 wrz 17:39
truskawka: | | (x+1)(x−2)(x+2) | |
aaa czyli po prostu: |
| ?  |
| | x | |
27 wrz 17:47
sushi_gg6397228:
| (x−1)(x−2)(x+2) | |
| >0 ⇔ x(x−1)(x−2)(x+2) >0 |
| x | |
zaznaczamy miejsca zerowe, robimy wężyka i odczytujemy rozwiązanie
27 wrz 17:48
truskawka: dziękuję!
27 wrz 17:49
sushi_gg6397228:
na zdrowie
27 wrz 17:50