nierówności kwadratowe
onaa: Czy to jest dobrze rozwiązane?
x2−3x−10≥0
−x(x−3)≥0
x1=0
x2=3
x∊<0,3>
27 wrz 16:39
sushi_gg6397228:
Δ lub Viete'a
27 wrz 16:52
truskawka: a nie tak, przypadkiem:?
x2−3x−10≥0
Δ=9+40 =49
x1= −2
x2=5
x∊(−∞;−2>u<5;+∞)
27 wrz 16:52
PW: Całkowicie źle. Przede wszystkim co zrobiłaś z dziesiątką?
27 wrz 16:53
PW: Najprostszy sposób to zauważyć
(x−5)(x+2) = x2−3x−10
27 wrz 16:55
onaa: czyli będzie tak jak pisze truskawka?
27 wrz 17:00
PW: Tak, odpowiedź jest poprawna. Ja proponuję, żeby w tak łatwych trójmianach nie liczyć Δ.
27 wrz 17:03
onaa: a np w takiej nierówności x2−3x≥0 to wyciągnąć x przed nawias?
27 wrz 17:06
4max: tak
27 wrz 17:06
onaa: czyli x(x−3)≥0
x≤0 ∨ x≥3
x∊ (−∞,0> U <3,+∞)
27 wrz 17:08
4max: Druga linijka zle
x(x−3)≥0 to liczysz miejsca zerowe wiex x=0 i x=3
Ramiona w gore wiec rozwiazanie napisalas OK
27 wrz 17:10
onaa: czyli zamiast tego x≤0 ∨ x≥3 mam napisać x=0 i x=3?
27 wrz 17:12
4max: Ja spartaczylem

ma byc lub zamiast i
Nie musisz tego pisac masz to sobie policzyc a takie liczenie zrobisz sobie w pamieci .
27 wrz 17:18
4max: Zajme sie swiomi zadaniami
27 wrz 17:20
onaa: okej,a w takich przykładach
−2x2+8x−8≥0
tutaj Δ będzie równa 0? i co będzie rozwiązaniem?
x2−7<0?
27 wrz 17:20
sushi_gg6397228:
zrób rysunek paraboli
27 wrz 17:24
truskawka: jak delta jest równa zero i współczynnik a jest ujemny a pytają nas kiedy wyrażenie jest
większe lub równe to odpowiedź jest, że tylko wtedy kiedy będzie równe 0. Bo taka parabola
będzie mieć ramiona skierowane w dół. Więc liczysz miejsce zerowe i ono jest rozwiązaniem.
27 wrz 17:27
4max: Policz miesce zerowe i narysuj wykres tej funkcji −dotyczy y= −2x2+8x−8
Teraz x2−7<0
Wzor skroconego mnozenia
a2−b2=(a+b)(a−b)
x2−7= (x+√7)(x−√7) miesjsca zerowe a>0 wiec ramiona w gore czyli x∊(−√7,√7)
27 wrz 17:27
onaa: truskawka czyli wyjdzie x1=4 ∨x2=−4?
27 wrz 17:34
truskawka: | | b | |
wzór na miejsce zerowe przy Δ równej 0: − |
| |
| | 2a | |
czyli:
27 wrz 17:41
onaa: a no tak, okej,dzięki
27 wrz 17:42
4max:

wykres y=−2x
2+8x−8
wiec patrz kiedy jest ≤0 ?
27 wrz 17:44
truskawka: 4 max: w zadaniu jest ≥0
27 wrz 17:45
onaa: 2≤0
27 wrz 17:46
onaa: 2≥0
27 wrz 17:46
4max: Wiec niech zobaczy kiedy ≥0
27 wrz 17:47
4max: ona
Patrz na wykres funkcji post 17:44 i patrz dla jakich argumentow (xow) wartość funkcji
czyli y będzie ≥0
27 wrz 17:50