Ciągi
Gogi: Hej! Mam problem z następującym zadaniem :
W nieskończonym ciągu geometrycznym suma wyrazów o numerach parzystych jest równa 5, a suma o
numerach nieparzystych wynosi 25. Wyznacz ten ciąg. Oblicz sumę czterech początkowych wyrazów
tego ciągu.
zapisałam następujące równanie :
a1/1−q2=125
a1q/1−q2=5
I właśnie później mi nie wychodzi prawidłowy wynik a1 ma wyjść 24 a q=15
27 wrz 16:26
sushi_gg6397228:
zapisz jak wyglada ten ciąg
potem zapisz recznie wzor na sumę dla nieparzystych i dla parzystych numerów
27 wrz 16:53
prosta:
jakie są te sumy : 5 i 25 ?
27 wrz 16:57
Gogi: Tak 5 i 25 mój błąd
27 wrz 17:19