równanie trygonometryczne sinus
Karolina: Rozwiąż równanie:
sin2 3x − √2 sin 3 x − 12 = 0
za sin 3x wstawiam zmienną pomocniczą t, −1≤t≤1
i
wychodzi mi z delty: sin 3x = √22
hmm jak to rozwiązać?
rozpisuję na sin (2x+x)= √22
2 sin 32x cos 12 = √22
4 sin 3x cosx = √2
27 wrz 16:06
Metis: | | 3π | | 3π | |
x= |
| + 2kπ v x=π− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
27 wrz 16:12
Benny: | | π | | 3π | |
3x= |
| +2kπ lub 3x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 2 | | π | | 2 | |
x= |
| + |
| kπ lub x= |
| + |
| kπ |
| | 12 | | 3 | | 4 | | 3 | |
27 wrz 16:16
Metis: Racja
Benny , pomyliłem się
27 wrz 16:18
Benny: Zdarza się
27 wrz 16:19
Karolina: Dziękuję bardzo
27 wrz 16:21