pline pomocyy!!!!
njiuhy: miedzy liczby 3 i 18 wstaw dwie liczby tak aby w powstałym ciagu czterowyrazowym trzy
poczatkowe liczby tworzyly ciag geometryczne a trzy ostatnie artymetyczny
8 gru 19:04
zefir:
Ups....pomyłka sory poprawiam :
3,x,y −−tw. c. geom to x2 = 3*y
x, y, 18 −− tw. c. arytm to: 2y = x +18
8 gru 19:10
zefir:
8 gru 19:13
Godzio:
3 a b 18
a
2 = 3b
a+18=2b /*3
a
2=3b /*2
3a+54 = 6b
2a
2=6b
3a−2a
2 +54 = 0
−2a
2+3a+54=0
Δ=9+432=441
√Δ=21
| | −3+21 | |
a2= |
| = −4,5 − odpada
|
| | −4 | |
a=6 => a
2 = 3b => 36=3b => b=12
8 gru 19:16