X
Psychopata: Pytanie teoretyczne
Okrąg o środku w punkcie (6,4) i promieniu 5
Jest wpisany w ten okrąg trójkąt równoboczny gdzie jeden wierzchołek jest równy (2,6)
Czy jest wierzchołek B taki że B(x,6) ?
Jak tak, to dlaczego? Proszę o wytłumaczenie.
27 wrz 15:57
henrys: (x−6)2+(y−4)2=25
Punkt (2,6) nie należy do tego okręgu (2−6)2+(6−4)2=16+4=20≠25
27 wrz 16:07
Mila:

Równanie okręgu:
(x−6)
2+(y−4)
2=25
Nie ma to sensu bo wierzchołek leży wewnątrz okręgu.
Współrzędne wierzchołków Δ muszą spełniać równanie okręgu,
bo Δ jest wpisany w okrąg.
Podstaw wsp. punktu P=(2,6) do równania okręgu.
27 wrz 16:13
Psychopata: Chodziło mi o promień = 2√5
Ok treść zadania: W okrąg o środku S(6,4) wpisano trojkąt równoboczny ABC, którego jednym z
wierzchołków jest pkt A(2,6). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków. Pytanie jest
analogiczne, czy jeden bok będzie równoległy do osi X i jak tak, dlaczego?
27 wrz 16:45
Mila:
Niekoniecznie, jest kilka metod rozwiązania zadania, w wektorach orientujesz się?
Prosta AS jest prostopadła do boku BC.
Jeśli sobie nie poradzisz , to pisz, odpowiedz na pytanie o wektorach.
27 wrz 17:00
Psychopata: Spróbuję ale jakoś wieczorem może bo teraz idę na dwór xd
27 wrz 17:21
Psychopata: Znam się na wektorach znam kąt między wektorami warunki na wektory równoległe i prostopadłe no
i informacje o wektorach na płaszczyźnie i w układzie współrzędnych więc jak mówisz że
wektorami się da zrobić to myslę że sobie poradzę
27 wrz 17:22
Mila:
27 wrz 17:42
J:
Bez wektorów:
Znając promień okręgu , łatwo obliczysz bok a szukanego trójkąta:
| | 2 | | 3*r | | a√3 | | 2h | |
r = |
| *h ⇔ h = |
| i dalej : h = |
| ⇔ a = |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | | √3 | |
teraz piszemy równanie okręgu o środku A(2,6) i promieniu a , punkty przecięcia tego
okręgu i danego, są wierzchołkami szukanego trójkąta
28 wrz 06:14