figury geometryczne
4max: Czy pojedyczy punkt (figura zlozona z jednego punktu) jest figura wypukla ?
Wedlug mnie nie jest
27 wrz 15:51
PW: A jaką przyjęliście definicję figury wypukłej?
27 wrz 17:57
4max: Figura jest wypukla jeśli wraz z każdymi dwoma punktami zawiera ona caly odcinek laczacy te
punkty
Wiec żeby to była figura wypukla musiałyby być 2 punkty a nie jeden
27 wrz 18:01
PW: Nie, formalnie warunki definicji są spełnione. Niech W = {P} (figura W jest jednopunktowym
zbiorem złożonym z punktu P).
Zdanie
(*) A, B ∊ W ⇒ AB ⊂ W
jest zdaniem prawdziwym.
Jeżeli A = B = P to prawdziwość jest oczywista. Jeżeli A ≠ B, to mamy do czynienia z implikacją
o fałszywym poprzedniku (nie ma dwóch różnych punktów należących do W), wobec tego implikacja
(*) jest zdaniem prawdziwym.
W jest figurą wypukłą.
27 wrz 18:25
4max: Dzieki za wywod

Masz racje faktycznie się idzie zrazic to tego
27 wrz 18:29
henrys: Jeśli wiemy, że część wspólna figur wypukłych jest zbiorem wypukłym, to od razu dostajemy
wypukłość punktu
27 wrz 22:36