Wyznacz zbiory
itsmonia: Witam, mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Mam jutro z tego sprawdzian a nawet nie wiem jak
się za to zabrać

Zadanie: Niech zbiór liczb całkowitych C oznacza przestrzeń. Zbiory A i B są podzbiorami tej
przestrzeni oraz A={x:x ∊ N ⋀ x ≤ 5}, B={x:x ∊ C ⋀ x > −3}. Wyznacz zbiory:
a) A ∪ B
b) (A ∪ B)'
c) A ∩ B
d) (A ∩ B)'
e) A' ∪ B'
f) A' ∩ B'
Proszę o pomocemotka
27 wrz 14:56
4max: Zbior A={0, 1, 2, 3, 4, 5}
A'= (−∞,0)U(5,∞)
Zbior B= (−3,∞)
B"= (−∞,−3> i pamiętaj ze to nie sa liczby R tylko całkowite
27 wrz 15:02
4max: Zapoznaj się także z prawami de Morgana
27 wrz 15:03
Aga1.: A={0,1,2,3,4,5}
B={−2,−1,0,1,2,3,4,5,6,...}
Ponieważ A⊂B
To A∪B=B
(AUB)'=B'={...,−6,−5,−4,−3}
A∩B=A
Są wzory
(AUB)'=A'∩B"
Resztę samodzielnie.
27 wrz 15:04
itsmonia: czyli
a) A ∪ B = { −2,−1,0,1,2,3,4,5,6...}
b) (A ∪ B)' = {...,−6,−5,−4,−3}
c) A ∩ B = {0,1,2,3,4,5}
a co z przykładem d) i e)?
27 wrz 15:17
itsmonia: i f)
27 wrz 15:21
Aga1.: f) To masz napisane.
A'∩B'=(AUB)'
27 wrz 15:26