Rozłóż wielomian na czynniki:
Nanu$ka: BŁAGAM POMÓŻCIE MI Z TYM ZADANIEM
Rozłóż wielomian na czynniki:
a)5y−3x+xy−15=
b)a²+bc+ab+ac=
c)2a²+3b+3a+2ab=
d)3x−xy−6x+2y²=
e)2a²b²+8a²b−5ab−20a=
f)6+2b√3−3a−ab√3=
dZIĘkI
8 gru 19:02
onaa: a) ...=−3(x+5)+y(x+5)=(x+5)(y−3)
b)...=a(a+b)+c(a+b)=(a+b)(a+c)
8 gru 19:07
onaa: c)...=2a(a+b)+3(a+b)=(a+b)(2a+3)
d)...=2y2−xy−3x=y(ay−x)−3x ten przykład chyba źle przepisałaś...
8 gru 19:10
onaa: e)...=(b+4)(2a2b−5a)
f)...=b√3(2−a)+3(2−a)=(2−a)(b√3+3)
8 gru 19:14
onaa: e)...=(b+4)(2a2b−5a)
f)...=b√3(2−a)+3(2−a)=(2−a)(b√3+3)
8 gru 19:14
Nanu$ka: Dziekuję bardzo
8 gru 19:21
Nanu$ka: faktycznie d żle przepisałam

*
8 gru 19:22
Nanu$ka: w punktcie d zamiast 6x powinno być 6 y pomożecie ? prosze
8 gru 19:23
onaa: chwila...
8 gru 19:24
onaa: d)3x−xy−6x+2y²= 2y(y−3)−x(y−3)=(y−3)(2y−x)
8 gru 19:25
Nanu$ka: DzIĘKI JESTEŚ SUPERRR
8 gru 19:27