Zbadaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametru m
Michał: Witam,wytłumaczy mi ktoś jak to zrobić
Mam układ:
2x−3y=6
x−my=1
Rozwiązałem go metodą wyznaczników wyszło mi :
W=−2m+3
Wx=−6m+3
Wy=−4
| | 2 | |
I mam zbadać liczbę rozwiązań,wyszło mi że 1 rozw. to m∊R−{ |
| } |
| | 3 | |
I tutaj się zatrzymałem bo nie wiem jak zrobić przypadek gdy jest nieskończenie wiele rozwiązań
i
przypadek gdy nie ma rozwiązań.
Wytłumaczy mi to ktoś w prosty sposób ?
27 wrz 14:19
Michał: proszę pomoże ktoś ?
27 wrz 14:37
4max: W=0 i Wx=0 i Wy=0 ma nieskonczenie wiele rozwiazan
27 wrz 14:52
Bogdan:
Układ jest nieoznaczony (tożsamościowy, ma nieskończenie wiele rozwiązań) wtedy, gdy
wszystkie wyznaczniki są jednocześnie = 0, czyli W = 0 i Wx = 0 i Wy = 0
Układ jest sprzeczny (nie ma rozwiązań) wtedy, gdy W = 0 i chociażby jeden z pozostałych
wyznaczników ≠ 0, czyli W = 0 i Wx ≠ 0 lub W = 0 i Wy ≠ 0
27 wrz 14:52
Aga1.: | | 3 | |
Dla m= |
| W=0 i wy≠0, czyli układ jest sprzeczny i tyle. |
| | 2 | |
27 wrz 14:57