zadania z potęgami
Szwedzik: Siema korzystam z definicji o podwojonym pierwiastu ale nw gdzie robię błąd. Pomoże ktoś?
1zad Rozwiąż równanie
√13−4√3 = 2
√3 −1
2zad Bez pomocy kalkulatora wykaż, że:
Tego nie potrafię ruszyć, jakieś wskazówki

(2/
√3 −
√3)
2 > pierwiastek3stopnia z 1/30 (nie wiem jak zapisać..)
Z góry thx za pomoc.
27 wrz 14:16
Szwedzik: podbijam
27 wrz 14:57
Jolanta: Dziwne te zadania ,a x gdzieś nie było
13−4
√3=12−4
√3+1
0=0
27 wrz 15:04
Aga1.: 1) Nie ma niewiadomej nie ma równania.
L=√13−4√3=√(2√3−1)2=I2√3−1I=2√3−1=P
27 wrz 15:07
henrys: 2)
| | 2 | | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| −√3)2= |
| −4+3= |
| =3√ |
| >3√ |
| |
| | √3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 30 | |
27 wrz 15:15
Szwedzik: Tru mój bład w poleceniu z pierwszego przykładu, trzeba było "wykazać"
Rozwiązania prawdopodobnie się zgadzają, teraz musze to przeanalizować, dzienks:^^
27 wrz 15:21