macierze
bimbam: macierze
cześć
rozwiązać i przedyskutować w zależności od parametru k
| ⎧ | (k−2)x+(2−k)y=3k−6 | |
| ⎩ | (2k2−8)x−(3k−6)y=10−5k |
|
obliczyłem W, W
x, W
y
i wyszło mi, że
W odpowiedziach jest napisane, że:
−dla k=2 każda para spełnia układ − czy to wynika z tego, że liczba 2 zeruje oba układy, bo w
rozwiązaniu ja tego nie "widzę"
| | 1 | | 1 | |
−dla k= |
| jest sprzeczny, co jest jasne, bo k≠ |
| |
| | 2 | | 2 | |
−dla innego k niż wyżej wymienione jest jedno rozwiązanie − czy to wynika z tego, ze sobie x
oraz y uzależniam od k