Które wyrazy ciągu są ujemne a które większe od 3: a_n = n^3 - 5n^2 -5n + 25
wojciesz: Które wyrazy ciągu są ujemne a które większe od 3:
an = n3 − 5n2 −5n + 25
27 wrz 12:39
===:
an=n2(n−5)−5(n−5)=(n−5)(n2−5) ... rysuj i ustalaj które są większe od 0
27 wrz 12:41
Krzyś : w(n)=n3−5n2−5n+25<0
w(n)=n3−5n2−5n+25>3
Rozwiąż nierówności.
27 wrz 12:48
wojciesz: w odpowiedziach jest że an < 0 jest dla n=3 i n=4, a co z większymi od 3? metodą bez rysowania
wykresu.
27 wrz 12:52
wojciesz: poddaje sie nie rozumiem
27 wrz 13:01