Rownanie tg trygonometria
ExLibris: Rozwiąż równanie. Podaj najmniejsza liczbę z przedzialu (3;∞) spełniająca to rownanie.
Tgx=1
Tgx=0
Nie proszę o rozwiązanie tylko o wytłumaczenie gdyż nie ogarniam tego zadania.. :v
Z góry dzięki za poświęcony czas :
27 wrz 12:22
Aga1.: tgx=1
i teraz
dla k=o
Dla k=1
i to jest odp.
27 wrz 12:32
ExLibris: Dlaczego pi/4 ?
27 wrz 12:38
Aga1.: Umiesz rozwiązywać równania trygonometryczne?
27 wrz 12:53
ExLibris: Tak. Dobra już zrozumiałem

Dzięki za pomoc
27 wrz 13:06
ExLibris: Nie,jednak nie rozumiem do końca. Jak mam podstawiać np k=1 ? Ehh...
27 wrz 13:28
ExLibris: i skąd tam nagle jest 5/4 π
27 wrz 13:29
xcc: k∊ℤ prawda? Więc skoro dla k=0 jest za mało to dajesz kolejną całkowitą liczbę k=1 no i π/4+π
to 5π/4 a to należy do przedziału
27 wrz 13:37
ExLibris: okej,ale dlaczego π/4+π to 5π/4 ? Tego nie potrafie ogarnac
27 wrz 13:39
ExLibris: Chce wiedzieć tylko to
27 wrz 13:51
xcc: a dlaczego 1/4+1=5/4?
27 wrz 14:04
ExLibris: aaa ok dzieki
27 wrz 17:25