Rozwiąż równanie sin^2(4x) = 1 Gdzie mam błąd?
HiroHamada: Mam do rozwiązania równanie trygonometryczne sin
2 4x = 1. Zaczęłam rozwiązywać ale coś mi nie
wyszło bo w odpowiedziach w książce jest inna odpowiedź. Moje zadanie tutaj:
http://s28.postimg.org/5hv0zhge5/zadanie.png
Będę wdzięczna za każdą pomoc
27 wrz 11:19
wmboczek: dobrze masz, to co w książce też dobrze bo to krótszy sposób zapisu tego samego rozw
27 wrz 11:59
HiroHamada: a to dziękuję w takim razie
27 wrz 12:05
===:
... nie masz dobrze
27 wrz 12:12
===:
wytłumacz po co wypisujesz:
sin4x=1
4x=π/2+2kπ ∨ 4x=π−π/2+2kπ
x=π/8+π/2
dla sin4x=−1 podobnie
Wystarczy że rozpatrzysz jeden okres
27 wrz 12:29
HiroHamada: Nie wiem, tak miałam jeden przykład w szkole zrobiony i myślałam, że dla sin4x = −1
i sin4x = 1 trzeba rozważyć po dwa przypadki bo sinx = sinx0 <==> x=x0+2kπ v x=π−x0+2kπ
27 wrz 16:06
PW: Liczby 1 i −1 są szczególnymi wartościami funkcji sinus − te wartości pojawiają się tylko
co 2π (w przeciwieństwie do innych wartości − z przedziału (−1,1). Ten wzór co w szkole
dotyczy tych innych wartości.
Mówiąc dokładnie: sinx = 1 tylko dla jednej x na przedziale o długości okresu, natomiast
sinx = a dla a∊(−1,1) dla dwóch różnych x1 i x2 na przedziale o długości okresu.
27 wrz 16:26
HiroHamada: ahh no w sumie to logiczne, teraz rozumiem, dziękuję
27 wrz 16:32