kolokwium
MaćkoZBogdańca: Wiem, że może wymagam zbyt dużo, ale kolokwium się zbliża, a ja jestem słaby z teorii zbiorów
i elementów logiki.
1. Udowodnić następującą implikację
B∩C=∅ ⇒ (A\C) ∪B=(A∪B) \ C
2. Niech:
A= {(x,y) ∈ R2 : |x| +x= |y| +y} ,
B= {(x,y) ∈ R2 : |x| + |y| ≤2} ,
C= {(x,y) ∈ R2 : |x + y| ≤1} .
Wyznaczyć zbiory: A, B, C, A∪B, B∩C, A\C .
3. Czy zdanie złożone
∀ x∈R ∃ y∈R [xy=0 ⇒ x2+y2=0] jest prawdziwe?
4. Czy zdanie złożone
∀ x∈R ∃ y∈R [x2 + x > −1 ⇒|x2 − 1| > x2 + 1] jest prawdziwe?
5. Udowodnić, że
∑(n,k) = 1 x 1 / k2 ≤ 2 − 1 / n dla odpowiednich
wartości n
6. Niech A= {x: x=a+b {7} , a,b∈Q} .
Udowodnić, że ∀ x ∈ A ( xy ∈ A ∧ x−1 =1 / x ∈ A) dla odpowiednich
wartości n .
27 wrz 03:17
daras: a kolokwium w niedzielę rano ?
27 wrz 08:37
MaćkoZBogdańca: nie, ale muszę przyjrzeć się tym zadaniom, żebym wiedział jak je zrobić podobne na kolokwium
27 wrz 11:28
Aga1.:

Zad. 2. a
IyI+y=IxI+x
Rozpatrujesz 4 przypadki .Zbiór A to suma rozwiązań.
1.Dla x≥0 i y≥0 ( zaznaczyłam na czerwono) mamy
2y=2x
y=x
.Częścią wspólną jest półprosta o początku w (0,0) przechodząca przez (1,1) (rozwiązanie na
niebiesko)
2.
x<0, y≥0
2y=0
y=0 Zaznacz w układzie współrzędnych
3.x<0 i y<0
−y+y=−x+x
0=0
4.x≥0 i y<0
x=0 zaznacz
27 wrz 12:18
Aga1.:

C można wyznaczyć dużo szybciej
Ix+yI≤1
−1≤x+y≤1
x+y≤1 i x+y≥−1
y≤−x+1 i y≥−x−1
27 wrz 12:21