Planimetria
majster:

Korzystając z danych na rysunku oblicz:
a) Miarę największego kąta
b) Pole trójkąta
c) Długość dwusiecznej najmniejszego kąta, zawartej w tym trójkącie.
Najpierw obliczyłem pola ze wzrou Herona (obw 36) i wyszedł wynik
√2268
Miarę największego kąta też obliczyłem − wyszło α=106
o
Ale nie umiem obliczyć długości dwusiecznej najmniejszego kąta, zawartego w tym trójkącie
27 wrz 00:13
Qulka:
(16/3)2=162+x2−2•16•x•cosβ
(11/3)2=112+x2−2•11•x•cosβ
więc
(16/3)2=162+x2+16•((11/3)2−112−x2)/11
27 wrz 00:29
majster: A dlaczego tak? Dlaczego mnożymy pierwszy wzór z tw. cosinusów przez drugi?
27 wrz 05:23
5-latek:

A,B,C −katy trojkata
a,b,c, boki trojkata
u
1− odcinek dwusiecznej kąta A od wierzchołka A do boku a
p−polowa obwodu
| | 2bc | | A | | 2 | |
u1= |
| *cos |
| = |
| √b*c*p(p−a) |
| | b+c | | 2 | | b+c | |
Patrz teraz na wzor na u
1 i napisz sobie wzory na dlugosc u
2 i u
3
27 wrz 07:34
5-latek: czyli dlugosc dwusiecznej niebieskiej i zielonej (bo nie podpisalem
Sprawdz na swoim rysunku ktora to bedzie dlugosc i policz
27 wrz 07:41
prosta:
można zbudować proporcję:
1. (16/3)
2=16
2+x
2−2•16•x•cosβ
(11/3)
2=11
2+x
2−2•11•x•cosβ
2. 2•16•x•cosβ =16
2+x
2−(16/3)
2
2•11•x•cosβ=11
2+x
2−(11/3)
2
3. po podzieleniu równań stronami otrzymujemy:
| | 2•16•x•cosβ | | 162+x2−(16/3)2 | |
|
| = |
| |
| | 2•11•x•cosβ | | 112+x2−(11/3)2 | |
czyli
| | 162+x2−(16/3)2 | | 16 | |
|
| = |
| |
| | 112+x2−(11/3)2 | | 11 | |
liczby (11/3) oraz (16/3) to długości odcinków, na jakie dwusieczna podzieliła
bok o najkótszej długości
27 wrz 08:15
27 wrz 11:10
majster: A mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego po podzieleniu boków przez dwusieczną wychodzą liczby 11/3 i
16/3

?
27 wrz 13:39
27 wrz 16:40
27 wrz 16:45