wykres funkcji trygonometrycznej 2cos
Malwina: y = 2cos(1/2x+π/8)
robię to tak:
y = 2 cos(1/2(x+π4))
najpierw przesuwam cosinusa o π/4 w lewo, potem mnożę * 1/2 (czyli rozciągam wykres na wysokość
tak że y=1 dla 0,75π. Następnie powstały wykres rozciągam o 2 góra/dół tak że y=2 dla 0,75π i
y = 0 dla −0,25π i 0 dla 1,75π.
Niestety nie wiem jak to narysować tu na forum, ale dobrze wykonuję te czynności?
26 wrz 23:43
Qulka:
26 wrz 23:48
prosta:

powinniśmy najpierw rozciągnąć (uwzględniając 1/2) a potem przesunąć o π/4
albo najpierw rozciągnąć wzdłuż osi Ox( uwzględniając 1/2) oraz wzdłuż Osi Oy (uwzględniając 2)
czyli narysować wykres y=2cos(0,5x) i potem przesunąć o π/4 w lewo
27 wrz 08:38