jak wyliczyć czy funkcja jest różnowartościowa i "na"?
Kwiatek1: f. NxN → N(0∊N) jest odwzorowaniem zdefiniowanym wzorem
a)f(m,n)=max(m+n+3)
b)f(m,n)=m+n+1
czy funkcje są różnowartościowe i "na" ?
czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
26 wrz 23:42
PW: Prawa strona w a) do poprawki.
b) Odwzorowaniem "na" nie jest, bo f(m,n) ≥ 1 (nie przyjmuje wartości 0).
Różnowartościowe też nie jest, bo
(a,b) ≠ (b,a) dla a≠b,
ale
f(a, b) = f(b,a)
(obie wartości są równe a+b+1).
26 wrz 23:56
Kwiatek1: nadal nie rozumiem, dałoby się to wytłumaczyć jeszcze bardziej?
i co jest źle z a?
27 wrz 00:05
PW: k =m+n+3 to liczba. Mało sensowne jest definiowanie czegoś jako max{k}.
Musi być coś w rodzaju
max{m+n, 3} (większa z liczb m+n i 3),
ale jak się tego domyślić?
Jeżeli nadal nie rozumiesz, to znaczy, że nie rozumiesz definicji różnowartościowości. Dla
różnych elementów
(x,y) ≠ (u, v)
a dziedziny funkcji powinno być
f(x,y) ≠ f(u,v).
Tak nie jest w Twoim zadaniu, bo
(a, b) ≠ (b, a), ale f(a, b) = f(b, a)
− dla różnych argumentów funkcja f przyjmuje jednakowe wartości.
27 wrz 18:14
Kwiatek1: Dziękuje.

28 wrz 00:33