a
hs: Jak zapisać liczbę n oraz k ?
Cyfry setek i jedności liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi.
Zapisując cyfry liczby n w odwrotnej kolejności, otrzymamy liczbę trzycyfrową k.
26 wrz 21:06
Qulka:
100a +10b +c =n
100c +10b +a =k
26 wrz 21:07
hs: 100a to będzie liczba parzysta chyba ?
26 wrz 21:09
Qulka: nie, jeśli dodasz do niej resztę
np 537 to 5•100 + 3•10 + 7
26 wrz 21:19
henrys: tak jak napisała Qulka tyle, że a,c∊{1,3,5,7,9}
26 wrz 21:27
hs: Teraz mam uzasadnić że liczba n−k jest podzielna przez 198.
Robię tak :
n−k=100a+10b+c−100c−10b−a=99a+99c i nie wiem co dalej
26 wrz 21:30
hs: Można dowód zakończyć tak :
n−k=100a+10b+c−100c−10b−a=99a+99c=198(
12a+
12c) c.n.d

Suma połówek liczb nieparzystych daje liczbę parzystą, prawda?
26 wrz 21:31
henrys: a=2m+1, c=2s+1, m,s∊{0,1,2,3,4}
99(2m+1)+99(2s+1)=198m+99+198s+99=198(m+s+1)
26 wrz 21:33
henrys: można
26 wrz 21:33
hs: A takie zakończenie nie jest wystarczające ?
26 wrz 21:34
hs: Dziękuję bardzo
26 wrz 21:34
henrys: albo jszcze suma liczb nieparzystych jest liczbą parzystą czyli 99(a+c)=99*2k=198k
26 wrz 21:35
hs: Dzięki

W sumie też dobry patent.
26 wrz 21:42
Mila:
a=2m i 0<2m≤8 , a−cyfra setek, m∊N+
b=2u i 0≤2u≤8 , b− cyfra dziesiątek,u∊N+
c=2p i 0<2p≤8 ,c− cyfra jedności,p∊N+
n=100*2m+10*2u +2p⇔n=200m+20u+2p
k=100*2p+10*2u +2m⇔200p+20u +2m
n−k=200m+20u+2p−200p−20u−2m=198m−198p=198*(m−p)
26 wrz 22:14