równanie trygonometria ctg 3x=
Karolina: ctg3x=ctg(x+ π4)
przenoszę na lewą stronę:
ctg 3x − ctg(x+ π4)=0
i co dalej ?
26 wrz 20:46
sushi_gg6397228:
moze lepiej zostawic tak jak było i zadać sobie pytanie
kiedy ctg x= ctg y ?
26 wrz 20:48
sushi_gg6397228:
lub wzór ctg x− ctg y=....
26 wrz 20:52
Karolina: ctg x = ctg y
ctg (π+x) = ctg x ... i co z tym dalej ?

a wzoru ctg x − ctg y nie bralismy w szkole i nie ma w tablicach ...
26 wrz 21:03
sushi_gg6397228:
zawsze można rozpisać
| | cos x | |
ctg x = |
| , założenia i zabawa z ułamkami |
| | sin x | |
potem zastosować wzór na różnicę kątów i "zwinąć wzór"
26 wrz 21:10
Karolina: cos3x*sin(x+ π4)−cos(x+ π4)*sin3xsin3x*sin(x+ π4)
26 wrz 21:16
Karolina: = 0
26 wrz 21:17
Karolina: 1/2 [sin(4x+π4) + sin (−2x+π4)]−1/2[sin(4x+π4) + sin (2x−π4)]
góra po wzorze na iloczyn funkcji
26 wrz 21:21
Karolina: ok wyszło mi na górze sin (π4−2x) i to = 0 , tak?
26 wrz 21:23
sushi_gg6397228:
wzór na literkach
ctg x = ctg y
| cos x | | cos y | |
| − |
| =0 |
| sin x | | sin y | |
| cos x * sin y − cos y * sin x | |
| = 0 |
| sin y* sin x | |
| sin (y−x) | |
| =0 +założenia |
| sin y* sin x | |
sin a=0 <=> a =....
potem podstawić "literki i cyferki " z zadania, aby się nie rozmyło
26 wrz 21:24
aaa: Pytanie to jest typu:
Kiedy 3*a = 3*b?
Oczywiście wtedy gdy a = b.
To teraz kiedy wartości uzyskane z tych funkcji trygonometrycznych są równe? No wtedy keidy
rozpatrujemy wartość tego samego kąta.
Czyli:
26 wrz 21:24
aaa: A jeżeli nie było funkcji ctg to tak jak Panowie wyżej należy rozpisać z własności:
26 wrz 21:26
ZKS:
Należało by jeszcze dodać okres do
26 wrz 21:31
Bogdan:
ctgα = ctgβ dla α, β ≠ kπ
α = β + kπ i tyle
| | π | | π | |
W tym przypadku: ctg3x = ctg(x + |
| ) i 3x ≠ kπ i x + |
| ≠ kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | |
3x = x + |
| + kπ ⇒ x = |
| + k* |
| |
| | 4 | | 8 | | 2 | |
26 wrz 22:09
PW: Aż by się chciało powiedzieć:
− Otworzyć podręcznik w rozdziale "Równania trygonometryczne" i przeczytać sam początek.
Równania typu
sinα = sinβ
czy
tgα = tgβ
to "elementarz". Kto tego nie zrozumie, niech nie rozwiązuje równań trygonometrycznych
(żadnych).
26 wrz 22:29
Bogdan:
a może w dobie wszystko wiedzącego internetu nie wiedzą, co to jest podręcznik
26 wrz 23:01
PW: Podejrzewam, że tak. Wydaje mi się, że idzie o "jak to się robi" zamiast "dlaczego tak".
26 wrz 23:12