Równanie kwadratowe z parametrem - ekstremum
Dano: Mam takie zadanko
Dla jakiej wartości parametru k suma kwadratów pierwiastków równania x2+(k−3)x+k−5=0 jest
najmniejsza?
Pierwszy (a≠0) i drugi warunek (Δ≥0) mam, ale nie wiem jak ze wzorów Viete'a wyszło na lekcji
coś takiego
f(k)=x12+x22−2x1x2
f(k)=k2−6k+9−2k+10
f(k)=k2−8k+19
k=4
Mógłby ktoś wytłumaczyć, skąd się to wzięło, bo patrzę na wzory Viete'a i nwm
26 wrz 20:28
ICSP: x12 + x22 = x12 + 2x1x2 + x22 − 2x1x2 = (x1 + x2)2 − 2x1x2
26 wrz 20:34
henrys: musiałeś się pomylić przepisując
powinno być f(k)=(x1+x2)2−2x1x2
26 wrz 20:35
pigor: ..., bo np. tak :
f(k)= x12+x22=x
12+2x
1x
2+x
22−2x
1x
2 = (x
1+x
2)
2−2x
1x
2
= (−
ba)
2 − 2*
ca i a=1, b=k−3 , c=k−5 ⇒ b
2 −2c =
= (k−3)
2−2(k−5)= ...=
k2−8k+19 i
k= −
b2a= −
−82=
−4 . ...
26 wrz 20:49