Funkcje cyklometryczne
Benny: Przeglądam sobie właśnie wzorki na pochodne funkcji złożonych i zaciekawiło mnie, dlaczego
| | 1 | |
pochodna (arcsinx)'= |
| . |
| | √1−x2 | |
Coś tam znalazłem i takie pytanko. Dlaczego jeśli y=arcsinx to x=sin(arcsinx)? Jak ten x jest z
tego "wyliczony"?
26 wrz 20:23
ZKS:
| | 1 | |
Wystarczy wiedzieć, że zachodzi równość y'x = |
| , gdzie y'x to pochodna funkcji f(x) |
| | x'y | |
natomiast x'
y to pochodna funkcji odwrotnej do f(x).
26 wrz 20:43
Benny: To też widziałem, ale nadal zastanawia mnie dlaczego sin(arcsinx)=x?
26 wrz 20:45
26 wrz 20:50
Benny: Ok, teraz lepiej, dzięki
26 wrz 20:57
ZKS:
Nie ma za co, proszę bardzo.
26 wrz 21:00