uklad wspolrzednych 4
5-latek: mam jeszcze 3 zadanka z układu wspolrzednych
pierwsze z nich to
Sposrod nastepujacych punktów przestrzeni
A=(1 1 −2) B=(−3,−1, 2) C=(−2,0 −3) D=(0 −1,3) E=(0,0 3) F=(1.−3,5) G=(0 0 0) H=( (0 −2
0) wskaz te które leza :
a) na plaszcyznie yz
b) na osi z
c) po tej samej stronie plaszcyzny xz co punkt M=(−1,−1,−1)
d) po innej stronie plaszcyzny xy niż punkt N=(1,0 1)
e) który z danych punktów lezy najdalej od płaszczyzny xy
Teraz tak skoro maja lezec na plaszczynie xy to wspolrzedna z
owa musi być czyli to będzie
punkt G(bez domyslow

i punkt H
26 wrz 20:20
Qulka: tak
26 wrz 20:22
5-latek: Miałem napisac musi być rowna 0
Nie mam odpowiedzi do tych zadań
Teraz punkty które leza na osi z to musi być wspolrzedna xowa i wspolrzedna yowa musi być
rowna 0 czyli punkt E i G
26 wrz 20:26
Qulka: a to w pierwszym w treści masz płaszczyznę yz a pisałeś o xy
26 wrz 20:27
Qulka: b) tak
26 wrz 20:28
5-latek: Moja pomylka (przepraszam
26 wrz 20:29
5-latek: Teraz jeśli chodzi o c) to wspolrzedna yowa musi być rowna 0 i wszystkie wspolrzedne musza
być ujemne czyli tylko punkt C.
co do d) to wspolrzedna zowa musi być rowna 0 i wspolrzedne xy ujemne czyli B
Co do e ) to nie wiem
26 wrz 20:39
Qulka: w c) y<0 więc B D F H
d) z<0 więc A i C
26 wrz 20:45
Qulka: w e) taki co ma |z| największy
26 wrz 20:45
5-latek: dziekuje CI bardzo

czyli ja zle dedukowałem . Nie nadaje się na dedektywa
26 wrz 20:48
Qulka: w e) F
26 wrz 20:49
Mila:

C=(−2,0 −3)
D=(0, −1,3)
E=(0,0, 3)
F=(1,−3,5)
G=(0 ,0. 0)
H=( 0 ,−2, 0)
26 wrz 21:00
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam serdecznie

W ksiazce mam odwrotnie osie X i Y ale to nie ma wiekszsego znaczenia
26 wrz 21:05