gęstość i stężenia
przemo: W jakim stosunku wagowym należy zmieszać 40 % kwasu siarkowego(VI) z wodnym roztworem tego
kwasu o stężeniu 2 mol*dm3 i o gęstości 1,101 g*cm3, aby otrzymać roztwór 27 % ?
Proszę o pomoc
26 wrz 19:54
Qulka:
| | CM•M•100% | | 2•98•100 | |
cp= |
| = |
| = 17,8% |
| | d | | 1101 | |
krzyżyk
40 9
27
18 13
około 9:13
26 wrz 19:58
przemo: Dzięki zrobiłem te Cp a potem nie wiedziałem co dalej

jeszcze raz thx
26 wrz 20:00
PW: Jako dziecko chciałem być chemikiem, ale nauczyciel w liceum szybko mi to z głowy wybił.
Protestuję jednak (mimo to) przeciwko stężeniu w gramach razy centymetr sześcienny.
26 wrz 20:04
PW: Korekta: gęstości, nie stężeniu.
26 wrz 20:05
henrys:
26 wrz 20:06
pigor: ..., no cóż, też nigdy nie lubiłem chemii
i stosunek wagowy liczyłbym tu tak :
40%x+17,8%y= 27%(x+y) / : 0,01y ⇒
⇒ 40
xy+18= 27
xy+27 ⇒ 13
xy= 9 ⇒
xy = x : y =
9 : 13 . ...
26 wrz 20:33
Qulka: i tak do wzoru wstawiasz w g/dm
3 żeby się skróciło
26 wrz 20:47