emm
Etna: Rozwiąż nierównosć
log
13x*log
2x≤log
23
−16
wychodzi mi tak:
log
22x=t
potem w przedziałach wychodzi mi część współna a ma wyjść suma
26 wrz 19:31
sushi_gg6397228:
zapisz po kolei przekształcenia
26 wrz 19:33
Qulka: chyba mnożysz przez ujemną i powinnaś zmienić znak nierówności
26 wrz 19:35
5-latek: Witaj

A gdzies się podziewal tyle czasu ?
26 wrz 19:35
Qulka: log2(1/3) <0
26 wrz 19:35
Etna: | log2x | | 1 | |
| *log2x≤log23−16 /*log2 |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
log22x≤16log2 |
| *log2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
log
22x=t
| | 1 | | 1 | |
(t−4log2 |
| )(t+4log2 |
| )≤0 |
| | 3 | | 3 | |
26 wrz 19:40
26 wrz 19:41
sushi_gg6397228:
masz odp o 19.35
26 wrz 19:43
Etna: Ale skąd to się wzięło?
26 wrz 19:47
sushi_gg6397228:
jak wyglada wykres loga x gdzie a ∊(0;1)
26 wrz 19:48
sushi_gg6397228:
oraz loga x gdzie a >1 ?
26 wrz 19:49
Qulka: z kalkulatora log2(1/3)= −1,5849625 jest <0 więc zmieniasz znak nierówności
26 wrz 19:49
ZKS:
To jest podpowiedź. Zauważ, że mnożysz przez liczbę ujemną jak wyżej Ci Qulka napisała.
26 wrz 19:49
Etna: A gdzie ja mam podstawę w tym przedziale?
26 wrz 19:50
sushi_gg6397228:
podałem dwie wersje,
zobacz na wykresy w podręczniku
oraz na punkt (1,0)−−> tak wykres przecina oś OX
26 wrz 19:52