Funkcja trygonometryczna.
biolo123: 1.Dla pewnego kąta ostrego α zachodzi równość cosα=2sinα. Wyznaczyć wartości wszystkich funkcji
trygonometrycznych tego kąta.
2.Po modernizacji linii kolejowej łączącej Wałbrzych z Wrocławiem średnia prędkość pociągu
wzrosła o 14 km/h, a czas przejazdu 70 km skrócił się o 25 minut. Z jaką średnią prędkością
jedzie teraz pociąg na tej linii?
26 wrz 19:22
sushi_gg6397228:
i co zaproponujesz ?
26 wrz 19:28
ZKS:
Żadnych pomysłów nie ma?
26 wrz 19:28
henrys:

cosx=2sinx
b=2a
b
2+a
2=c
2
(2a)
2+a
2=c
2
5a
2=c
2
c=a√5
| | b | | 2a | | 2 | | 2√5 | |
cosx= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | c | | a√5 | | √5 | | 5 | |
26 wrz 19:29
biolo123: nie jestem pewien czy dobrze rozumiem te zadania. w zadaniu 1 jedyne co musze zrobic
przekształcic pozostałe funkcje, np. tg=sin/cos podstawić sobie z mojej wiadomej cosα?
26 wrz 19:32
ZKS:
| | sin | | sin(α) | |
Nie ma czegoś jak tg = |
| , natomiast jest tg(α) = |
| . Brakuje u Ciebie |
| | cos | | cos(α) | |
argumentów.
26 wrz 19:36
Qulka: biolo.. ten kurs to sprawdzenie Twojej wiedzy a nie naszej
26 wrz 19:38
26 wrz 19:38
ZKS:
Nawet nie zwróciłem uwagi, że to jest kurs korespondencyjny PWr, a chciałem pisać inny
sposób na to zadanie.

Dobrze, że jesteś czujna
Qulka.
26 wrz 19:40
henrys: usuńcie proszę
26 wrz 19:41
henrys: też miałem dodać jakiś komentarz, wyjaśnienie, ech....
26 wrz 19:43
biolo123: tak wiem ale nie umiem tego rozwiązać a nie chce wysyłać tego do wrocławia...rozwiązywałem to
dla siebie i nie potrafiłem zrobić tych zadan dlatego prosze was o pomoc bo jestem ciekawy
rozwiązań
26 wrz 19:45
ZKS:
Okej zgłoś się po 28 i Ci się pomoże. Podbij temat, albo załóż nowy temat po tym dniu.
26 wrz 19:47
henrys: Skoro rozwiązujesz dla siebie i nie potrafisz, proponuję poszukać, poczytać trochę o funkcjach
trygonometrycznych
26 wrz 19:47
biolo123: ok dziękuje i przepraszam. Po prostu moja pani od matmy powiedziała o istnieniu takich zadań i
że można je sobie przejrzeć jak mamy chęć...będę wznawiał po 28 i jeszcze raz przepraszam
26 wrz 19:51
ZKS:
Porób sobie w takim razie wcześniejsze edycje.
26 wrz 19:54
Benny: O co chodzi w tym kursie? Rozwiązujący wysyła zrobione zadanka i tyle?
26 wrz 19:59
ZKS:
Później o ile się nie mylę otrzymujesz dyplom ukończenia tego kursu, co chyba przekłada się
na dodatkowe punkty na PWr przy rekrutacji, ale nie jestem tego pewny.
26 wrz 20:07
Benny: Podoba mi się. Każda uczelnia powinna dać taką możliwość przyszłym studentom
26 wrz 20:11
qulka: nawet jak tylko wysyła się zadanka to nie trzeba zasypywać sprawdzających gotowcami z netu
27 wrz 16:46