matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczba a jest liczbą wymierną, jak obliczyć log?
Komilk:
√
3
a= log
3
4
2
a jest liczbą wymierną ale jak to obliczyc?
26 wrz 18:51
Bogdan:
skorzystaj z definicji log
a
b = c ⇒ a
c
= b
26 wrz 18:54
Bogdan:
3
√
3
tu: (
)
x
=
⇒ x = ...
4
2
26 wrz 18:56
:):
3
√
3
√
3
(
)
a
=
=(
)
1
4
2
2
3
3
√
3
√
3
(
)
a
=((
√
)
2
)
a
=(
)
2a
=(
)
2a
4
4
√
4
2
wiec 2a=1=> a=..
26 wrz 18:57
Komilk:
x =1/2?
26 wrz 18:59
Komilk:
dobra dzięki,
zadanie zrobione ale i tak z logarytmami muszę ogarnąć się
bo pozapominałem
26 wrz 19:00
:):
<goo l>
<j upi>
<goo l>
26 wrz 19:01