Rozwiąż nierówność
Etna: log
3x*log
15x<log
1581
| | 1 | |
ta |
| jest podstawą logarytmu |
| | 5 | |
| | 1 | |
zamieniam pierwszy na logarytm o podstwie |
| |
| | 5 | |
potem wychodzi :
log
215x>4
dałam zmienną t za log
15x
jednak coś nie wychodzi?
26 wrz 18:41
:): najpierw zamień pozostałe 2 logarytmy, żeby maiły podstawe 3
26 wrz 18:43
26 wrz 18:45
:): chociaż nie....dobrze zaczęłas...cos zle popatrzylem
26 wrz 18:46
Etna: no właśnie
26 wrz 18:51
:): log
1581=4log
153
wiec
| log15x | |
| *log15x<4log153 |
| log153 | |
wiec
log
15x*log
15x>4log
153*log
153, bo log
153<0
wiec
wiec
(log
3x)
2>5
26 wrz 18:52
:): 4 zamiast 5 na koncu**
26 wrz 18:54
Etna: No dobra, ale co dalej?
26 wrz 18:58
:): wiec log3x>√5 lub log3x<−√5
26 wrz 18:59
:): tzn √4
26 wrz 18:59
:): czyli
log3x>2 lub log3x<−2
26 wrz 19:00
:): Na odpowiedz i co dalej?

log
3x=2 =>x=9
wiec..?
26 wrz 19:04
Etna: Dziękuję, jakieś durne błędy porobiłam
26 wrz 19:05
:): spoko spoko
26 wrz 19:10