matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie
eldorado:
x−y/
√
x
+
√
y
26 wrz 18:34
5-latek:
√
x
−
√
y
pomnoz to wyrażenie przez
√
x
−
√
y
26 wrz 18:36
:):
y
x−
+
√
y
√
x
czy
y
x−
√
x
+
√
y
26 wrz 18:36
pigor:
..., zapewne brak nawiasów, wtedy jeśli tylko x≠y i x>0 i y>0, to
x−y
(
√
x
)
2
−(
√
y
)
2
(x−y) : (
√
x
−
√
y
)=
=
=
√
x
−
√
y
√
x
−
√
y
(
√
x
−
√
y
)(
√
x
+
√
y
)
=
=
√
x
+
√
y
. ...
√
x
−
√
y
26 wrz 19:06
:):
aaa no tak..jest jeszcze 3 podejscie do tego zapisu....
26 wrz 19:11
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick