równania logarytmiczne
onaa: Mam problem z takimi równaniami. Pomoże ktoś?
a) log(x+2)=2
b)log12(12x−4)= −2
c)log23(x+212)= −2
d)log4(3−x)=12
e)log27 (12−x)= − 13
26 wrz 18:24
5-latek: wszystko na jedno kopyto
Z definicji logarytmu logab=c to b=ac
w a) 102=x+2 wylicz z tego x
26 wrz 18:26
:): np
oznacza to, że 4
12=3−x
czyli
√4=3−x
czyli 2=3−x
czyli x=1∊D
Reszte Sam!
26 wrz 18:26
reyg: schemat rozwiązywania takich równań jest bardzo prosty:
najpierw dziedzina, a później prawą stronę zamieniasz na logarytm o takiej samej podstawie np.
2=log100, bo 102=10
wiec
log(x+2)=log100
x+2=100
x=98
26 wrz 18:27