Ciag arytmetyczny
...: Roznica ciagu arytmetycznego jest rowna (−3), pierwszy wyraz tego ciagu jest rowny 15x, gdzie x
jest pierwiastkiem rownania x2+1+1/2+...=16. Ostatni wyraz ciagu arytmetycznego stanowi 1/8
sumy wszystkich poprzednich wyrazow. Znalezc liczbe wyrazow oraz sume wszystkich wyrazow tego
ciagu.
26 wrz 18:04
===:
W wykładniku masz sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
w którym a
1=2 q=0,5
| | 2 | |
Suma wyrazów tego ciągu to S= |
| =4 |
| | 1−0,5 | |
Zatem masz równanie x
4=16 a stąd x
1=−2 x
2=2
Rozważany ciąg arytmetyczny to:
a
1=−30 lub a
1=30
r=−3 r=−3
dalej sam/sama
26 wrz 18:33