Zapisz wszystkie pary liczb (x, y) spełniające równanie
lola: Zapisz wszystkie pary liczb (x, y) spełniające równanie:
a) 2x + 3y = 5
b) −5x + 6y = 0
Proszę o wytłumaczenie, nie tylko samo rozwiązanie, z góry dziekuję
26 wrz 17:45
:): studia?
26 wrz 17:49
:): zuważ, że jeżeli x=5, y=−3
to 2x+3y=1
wiec biorąc
5x=5*5, 5y=−3*5
mamy
2x+2y=5
więc jedna z par jest (25,−15). Jak odzyskać wszystkie inne

>.
26 wrz 17:50
Aga1.: a) A może chodzi o ogólny zapis
2x+3y=5
3y=−2x+5 /:3
y=−2/3x+5/3
26 wrz 19:37
:): nie nie..nie tedy droga... (chyba, że to inny przedmiot niż algebra)
26 wrz 19:51