Proste równania wykładnicze
Daria: Mam problem z jednym zadankiem, bo nie wiem co zrobiłam złe

byłabym wdzięczna za pomoc

(0,25)
x−3x =
2x8
I rozwiązałam to tak:
2
−2x+6x= 2
x−3
−2x+6x=x−3 /*x
−2x+6=x
2−3x
I potem sobie deltę wyliczyłam ale wyszło mi −1 i 4, a w odpowiedziach mam −2 i 3
26 wrz 17:21
:): co to znaczy to (0.25)
26 wrz 17:23
Daria: To po prostu liczba dziesiętna. Ten pierwiastek to potęga do jakiej ta liczba dziesietna jest
podniesiona
26 wrz 17:29
:): tam jest 2
x czy 2x..

D
26 wrz 17:37
PW: Równanie kwadratowe ma postać
x2 − x − 6 = 0
(x + 2)(x − 3) = 0
−odpowiedź w książce poprawna.
26 wrz 17:56
:): teraz dopiero ogarnąłem, ze tam jest zapis
MASAKRA..
26 wrz 17:58
Daria: Przepraszam XDD
Dziękuje baardzo za pomoc <3
27 wrz 11:39