Oblicz
Maturzysta.: | | 5a2 −4b2 | | a2 −3ab | |
Oblicz wartosc wyrazenia |
| wiedząc, że |
| = 4 gdy |
| | 2ab | | b2 | |
A) a i b sa jednakowych znaków
B) a i b sa różnych znaków
26 wrz 17:12
ICSP: Zacznę:
t
2 − 3t = 4
Wystarczy rozwiazać równanie kwadratowe.
26 wrz 17:14
26 wrz 17:40
26 wrz 17:43
Maturzysta : Dobrze, jeszcze mam pytanie kiedy będą jednakowych znaków A.kiedy różnych?
26 wrz 17:51
ICSP: | | a | |
jednakowe znaki gdy |
| > 0 |
| | b | |
| | a | |
przeciwne znaki gdy |
| < 0 |
| | b | |
26 wrz 18:00
:33: Dzięki !
26 wrz 18:48
:33: | | a | |
Jak mam postawić to że |
| = 4? WychodZi mi 9,5 ... A w odpowiedziach jest 0,5  |
| | b | |
26 wrz 19:05
:): t
2−3t−4=0 =>t=−1 lub t=4
| | a | |
jezeli są tych samych znaków to t= |
| >0 |
| | b | |
wiec
wiec
| 5a2−4b2 | | 5a | | 4b | |
| = |
| − |
| =10−8=2 |
| 2ab | | 2b | | 2a | |
26 wrz 19:08
:): jeżeli są rózncyh znaków to a/b=−1 i wtedy wartośc tego wyrażenia to
| 5 | |
| *(−1)−2*(−1)=−2.5+2=−0.5 |
| 2 | |
26 wrz 19:10
Pysia: a=−1 i b=2 3ab−2a=
16 lut 12:58
Filip:
−6 + 2 = 4
16 lut 13:05
6latek: =−4 (pewnie czeski bląd )
16 lut 13:49
ite:
No to Pysia będzie powtarzać klasę,
jak tu z tej strony można spokojnie coś przepisać...
16 lut 13:52
ICSP:
Raczej zweryfikowała i poprawiła.
Każdemu się zdarza pomylić.
CR zawsze trzeba robić
16 lut 14:04