PROSZĘ O POMOC!!!!!!!!!!
kamil: PYTANIE DLA CHEMIKA

PROSZĘ O POMOC

!
PODAJ TYPY WIĄZAŃ W NASTĘPUJĄCYCH CZĄSTECZKACH, NARYSÓJ WZORY STRUKTURALNE,
ZAZNACZ ODPOWIEDNI TYP::: KNO3,NaOH,H2S,O2.
8 gru 18:54
8 gru 18:58
Mateusz: pomoge tylko to troche potrwa
8 gru 19:09
kamil: OK DZIĘKI!
8 gru 19:10
8 gru 19:20
Mateusz:

rysujemy wzór kwasu od którego pochodzi dana sól pochodzi od kwasu HNO
3 rysuje wzór
strukturalny tego kwasu jak

ustalam wartosciowosc pierwiastków w tym kwasie(stopnie
utlenienia) wodór jest 1−wartosciowy czyli od wodoru wychodzi jedno wiązanie tlen jest
2−wartosciowy a azot 5−wartosciowy więc od azotu wychodzi 5 wiązan i tak jest i sie gadza
wszystko ale mamy sol tego kwasu więc teraz w miejsce wodoru we wzorze kwasu wstawiamy potas
tam specjalnie zaznaczyłem to na czerwono potas w tej soli jest tez 1 wartosciowy wiec tylko
zamieniamy miejsce z wodorem
8 gru 19:20
8 gru 19:23
Mateusz:

jesli chodzi o NaOH to rysuje pojedynczo atomy atom tlenu jest w srodku bo jest dwuwartosciowy
czyli wychodzą od niego 2 wiązania a potas jest jednowartosciowy tak samo jak wodór
8 gru 19:24
Mateusz: te 2 przypadki to są wiązania kowalencyjne atomowe a 2 ostatnie to zaraz ci napisze
8 gru 19:25
Mateusz:

jesli chodzi o takie cząsteczki jak H
2S czy O
2 to mozemy policzyc roznice elektroujemnosci i
ustalic odpowiedni typ wiązania w tym celu z tablicy elektroujemnosci odczytujemy
elektrujemnosci H i S
E
H = 2,1 E
S = 2,5
ΔE = 2,5 − 2,1 = 0,4 => wiązanie kowalencyjne spolaryzowane o tych wiązaniach mozesz poczytac w
necie lub w książce
8 gru 19:33
Mateusz:

jesli chodzi o O
2 to ustalam sobie konfiguracje elektronową tlenu bo cząsteczka to połączenie
conajmniej dwoch atomów O: K
2L
6 =>6 elektronów walencyjnych bo elektrony walencyjne biorą
udział w tworzeniu wiązań więc tak jak na rysunku jedna kreska to dwa elektrony narysuj sobie
a sie przekonasz tu uwspolnione są dwie pary elektronowe czyli wiązanie kowalencyjne atomowe
podwojne
8 gru 19:42
8 gru 19:43
Mateusz: a jakie
8 gru 19:44
kamil: Zbilansuj równania metodą redoks wskarz utleniacz i reduktory.
1. Ca+HCl −− CaCl2+H2O
2.Cu+H2SO4 −− CuSO4+SO2+H2O
3.Co+H2 −− CH3OH
8 gru 19:49
kamil: Zbilansuj równania metodą redoks wskarz utleniacz i reduktory.
1. Ca+HCl −− CaCl2+H2O
2.Cu+H2SO4 −− CuSO4+SO2+H2O
3.Co+H2 −− CH3OH
8 gru 19:49
Mateusz: w KNO3 ma byc wiązanie koordynacyjne moj błąd soryy
8 gru 19:50
8 gru 19:50
Mateusz: omg umiesz obliczac stopnie utlenienia

pokaze ci na jednym przykładzie a reszte to zrobisz
sam
II I −I II −I I −II
Ca + HCl → CaCl
2 + H
2O => ta reakcja akurat nie jest reakcją redox tak tez sie moze zdarzyc

2 reakcja jest zle zapisana powinno byc Cu + H
2SO
4 →CUSO
4 + H
2
napisze ci inny przykłąd a ty zrobisz reszte
8 gru 19:59
marzena: ha ha skądś to znam . Cześć Mateusz

8 gru 20:20
marzena: ha ha skądś to znam . Cześć Mateusz

8 gru 20:20
Mateusz:

tam w 1 przykładzie ma byc na H I a na tlenie −II przesuneło mi
0 III −I II −I 0
np Mg + FeCl
3 →MgCl
2 + Fe reakcja redox bo Fe zmieniło stopien utlenienia i Mg
tam tez moj błąd w reakcji Ca + HCl Ca ma 0 stopien utlenienia za bardzo sie pospieszyłem
0 II
(reduktor) Mg −2e utlenianie→Mg
III 0
(Utleniacz)Fe + 3e redukcja→ Fe robie sobie tabelke jak na rysunku Magnez oddaje elektrony
a więc ulega utlenianiu jest reduktorem (podwyzsza swoj stopien utlenienia z 0 na II tak samo
z tlenem ale na odwrot zeby znalezc współczynniki stechiometryczne musimy zbilansowac ilosc
elektronow w 1 kolumnie piszemy wpisujemy liczbe oddanych (−2) i przyjętych (+3) elektronow
poniewaz ich liczba musi byc taka sama szukamy wspolnej wielokrotnosci dla liczb 2 i 3 jest
nią 6 liczbę oddanych elektronow mnozymy przez 3 a przyjetych przez 2 w ten sposob liczba
przyjetych i oddanych elektronow została uzgodniona jest taka sama liczbę przez które
pomnozylismy ilosc elektronow oddanych i przyjetych (mnozniki) słuzą do uzgodnienia całej
reakcji redox liczbe 3 wpisujemy przed Mg bo −2*3 a 2 przed Fe bo 3*2 i rownanie uzgodnione
3Mg + 2FeCl
3 →3MgCl
3 + 2Fe ze swoimi przykładami poradzisz sobie mysle
8 gru 20:27
Mateusz: Cześć Marzeno
8 gru 20:32
Mateusz: Jak ci Marzeno poszły egzaminy bo chyba juz jakies miałas

a jak z chemii szczegolnie ze
stechiometrii Kamilu jakbys miał problem z tymi rownaniami to jak nie masz ich na jutro to
jutro pomoge bo teraz musze leciec
8 gru 20:36
Mateusz: reakcja Ca + HCl → CaCl2 + H2O => jest reakcją redox
8 gru 20:39
8 gru 20:50
sylwia: błagam pomóżcie

! narysowac i powiedziec jaki to typ wiązania...
2 cze 18:13
Mateusz: co narysowac
2 cze 19:46