Oblicz
:333: Obiecuję ze dodaję już ostatnie zadanie tego typu Ale naprawdę mam zm nimi duży problem auto
już jest ostatnie chciałaby również wszystkim podziękować za pomoc :3 . Zapisz wyrazenie w
| | x2 | | y2 | | z2 | |
najprostszej postaci : |
| + |
| + |
| |
| | (x−y)(x−z) | | (y−z)(y−x) | | (z−x)(z−y) | |
26 wrz 16:44
:): | x2(y−z) | | −y2(x−z) | |
| + |
| + |
| (x−y)(x−z)(y−z) | | (x−y)(y−z)(x−z) | |
| z2*(−1)*(−1)(x−y) | |
| |
| (x−z)(y−z)(x−y) | |
| | x2(y−z)−y2(x−z)+z2(x−y) | |
= |
| |
| | (x−z)(y−z)(x−y) | |
tak zaczęłas?
26 wrz 16:51
:): te minusy sie biorą stąd, że (x−y)=−(y−x), itd
26 wrz 17:00
:333: Właśnie ich nie uwzglednilam

Z tego co napisałeś raczej nie wyjdzie wynik 1 a powinien
26 wrz 17:13
:): LICZNIK
x
2(y−z)−y
2(x−z)+z
2(x−y)
=x
2(y−z)−z
2(y−z)+z
2(y−z)−y
2(x−z)+z
2(x−y)
=(y−z)(x
2−z
2)+z
2(y−z+x−y)−y
2(x−z)
=(y−z)(x−z)(x+z)+z
2(x−z)−y
2(x−z)
=(y−z)(x−z)(x+z)+(x−z)(z
2−y
2)
=(y−z)(x−z)(x+z)+(x−z)(z−y)(y+z)
=(y−z)(x−z)(x+z)+−(x−z)(y−z)(y+z)
=(y−z)(x−z)[x+z−(y+z)]
=(y−z)(x−z)(x−y)
jednak wyjdzie..
26 wrz 17:19
:333: Skąd to się wzięło?
26 wrz 17:49
:): rozpisałem tylko licznik...w któym miejscu cos sie dzieje
26 wrz 17:52
:): w drugiej linijce dopisałem też sobie −z2(y−z)+z2(y−z) co jest równe 0 wiec tak moge... (taki
trik)
26 wrz 17:52
henrys: będzie chyba łatwiej wymnożyć mianownik buziek
26 wrz 17:54
henrys: wychodzi 1
26 wrz 17:55
henrys: za całości
26 wrz 17:55
:): No jak kto woli..
26 wrz 17:56
:33: Dzięki !

s
26 wrz 18:48