Planimetria: Oblicz długości przekątnych, boku rombu i pole rombu
Solitude1: W rombie cosinus kąta ostrego jest równy 1/4, a suma długości przekątnych wynosi √3 + √5.
Oblicz:
a) długości przekątnych i boku rombu
b) pole rombu
Czy jedna przekątna wynosi √3, a druga √5, czy niekoniecznie?
26 wrz 16:17
===:
Pobaw się twierdzeniem cosinusów
26 wrz 17:34
wmboczek: niekoniecznie
cos2α=1/4
tgα=d1/d2
√3+√5=d1+d2
26 wrz 17:35
Solitude1: Niczego nie rozumiem
26 wrz 17:56
Eta:

|BD|=e , |AC|=f −−− długości przekątnych rombu
to wΔAED |AE|=k i |AD|=a=4k i |DE|=h=
√(4k2)−k2=
√15k i |EB|=3k
w ΔEBD : e
2==15k
2+9k
2 ⇒ e
2=24k
2 ⇒ e=2
√6k= 2
√2*
√3k
oraz w każdym rombie: e
2+f
2=4a
2 ⇒ f
2=4a
2−e
2 ⇒ f
2= 64k
2−24k
2
to f
2=40k
2 ⇒ f= 2
√10k= 2
√2*
√5k
z treści zadania: e+f=
√3+
√5 ⇒ 2
√2*
√3k+2
√2*
√5k=
√3+
√5
zatem e= 2
√2*
√3*k = ..... =
√3 i f= 2
√2*
√5*k=.....=
√5
26 wrz 20:13
Solitude1: Bardzo dziękuję Ci Eta
27 wrz 14:43