Rozwiąż
Kate155: Równanie. Nie mam pomysłu jak to rozwiązać.
|x2−4|+|x2−1|=4x+1
26 wrz 15:27
:): Najschematyczniej, rozpatrujać przypadki, żenby opuścic wartość bezwględną
26 wrz 15:29
26 wrz 15:34
Kate155: Umiem rozwiązywać takie równania liniowe, ale nie wiem jak zrobić to z kwadratowymi...
Proszę o przedstawienie rachunków.
26 wrz 16:45
:): no dobra....
jeżeli x>2 lub x<2 to x2−4>0
jeżeli x>1 lub x<1 to x2−1>0
wiec mamy przypadki
(−∞,2)∪(2,∞) wtedy |x2−4|=x2−4, |x2−1|=x2−1
<−2,−1)∪(1,−2> wtedy |x2−4|=−(x2−4)=4−x2, |x2−1|=x2−1
<−1,1> wtedy |x2−4|=−(x2−4)=4−x2, |x2−1|=−(x2−1)=1−x2
rozważ te 3 możliwości
26 wrz 16:55
:): jeżeli x>2 lub x<−2****
jeżeli x>1 lub x<−1 ***
26 wrz 16:55
:): np dla <−1,1> masz
|x2−4|+|x2−1|=4−x2 +1−x2=5−2x2
z warunków zadania ma być |x2−4|+|x2−1|=4x+1
wiec 5−2x2=4x+1 wiec −2x2−4x+4=0 /*(−2)
x2+2x+2=0
x2+2x+2=(x+1)2+1>0 więc tu nie ma rozwiązania itd.. / mozna też deltą itd..
26 wrz 16:58
Kate155: Już rozumiem, dzięki
26 wrz 17:38