| x−y | ||
Zapisz wyrazenie w najprostszej postaci ( | + | |
| x+y |
| x+y | x2+y2 | xy | ||||
)( | +1)( | ) | ||||
| x−y | 2xy | x2+y2 |
| x−y | x+y | x2+y2 | xy | |||||
( | + | )( | +1)( | ) | ||||
| x+y | x−y | 2xy | x2+y2 |
| (x−y)(x−y) | (x+y)(x+y) | x2+y2 | ||||
=( | + | )( | + | |||
| (x+y)(x−y) | (x−y)(x+y) | 2xy |
| 2xy | xy | |||
)( | ) | |||
| 2xy | x2+y2 |
| (x−y)2 | (x+y)2 | x2+2xy+y2 | xy | |||||
=( | + | )( | )( | ) | ||||
| (x+y)(x−y) | (x−y)(x+y) | 2xy | x2+y2 |
| x2−2xy+y2 | x2+2xy+y2 | (x+y)2 | xy | |||||
=( | + | )( | )( | ) | ||||
| (x+y)(x−y) | (x−y)(x+y) | 2xy | x2+y2 |
| 2x2+2y2 | (x+y)2 | xy | ||||
=( | )( | )( | ) | |||
| (x+y)(x−y) | 2xy | x2+y2 |
| 2(x2+y2) | (x+y)2 | xy | ||||
=( | )( | )( | ) | |||
| (x+y)(x−y) | 2xy | x2+y2 |
| 1 | (x+y)2 | 1 | ||||
=( | )( | )( | ) | |||
| (x+y)(x−y) | 1 | 1 |
| (x+y)(x+y) | x+y | |||
= | = | |||
| (x−y)(x+y) | x−y |