aa
Hugo: Różniczka; gdzie mam błąd

?
2xy' −4y − xy ln x = 0 z warunkiem początkowym y(−2)=2
2x dy/dx = y(4+xlnx)
| | 1 | | 1 | |
lny = 2lnx + |
| xlnx − |
| x + C /e... |
| | 2 | | 2 | |
y = x
2 * x
1/2x * e
−1/2x * C
y = x
2+1/2x * e
−1/2x * C
y(−2)=2
2 = (−2)
2+−1 * e
−−1 * C
2 =−2 * e * C
| | 1 | |
y = x2+1/2x * e−1/2x * (− |
| ) |
| | e | |
y = x
2+1/2x * −e
−1/2x−1
http://scr.hu/2pdc/qg46z odpowiedz jest inna; gdzie jest błąd

?
26 wrz 14:52
:): mi sie już nie chce na to patrzec..

.... przeanalizuj na spokojnie... (zróżniczkuj i
sprawdz czy spelnia)
a jak nie.. to trzeba przesledzic gdzie błąd
26 wrz 14:53
:): Jak naprawde nic nie będziesz mógł wymysleć to wróce do tego za h
26 wrz 14:55
Hugo: analizowałem kilka razy;
mówiłeś żeby nie uzmienniać C; miałem taki schemat w tym przykładzie mega toporny:
równanie
y' ... + y ... = coś tam // całka
y = ...C(x)
y' = .... C'(x)
do głównego podstawiało się te y i y' , większość sie znosiło zostawał wyraz C'(x) ...
następnie całkowało i wychodziło C(x) = ...
co to tym powiesz?
26 wrz 15:01
Hugo: za h?
26 wrz 15:02
Kacper:
Błąd w odpowiedzi
26 wrz 15:08
Hugo: pomine ten przykład
26 wrz 15:08
:): Tylko, ze tu jest zwykłe rodzielanie zmienych!

Jakieś uzmienniania stosuję sie w innych (trudniejszych) sytuacjach
26 wrz 15:09
henrys: Hugo, u Ciebie to ,,=coś tam" jest zerem, wtedy nie uzmienniasz stałej
26 wrz 15:28
Hugo: @: )
A jesteś studentem czy juz po

?
Hugo leci z następnym:
y '+ 2ytgx = 4y
2tgx i tu mam w końcu bernuliego y
n = y
2. Dział miałbyć poświęcony temu a tam
trololo widzę.
z = y
1−2 // wzór potęga 1− n
z = y
−1
y = z
−1
y
2 = (z
−1)
2 = z
−2
podstawiam:
| 1 | |
| * z' + 2 (z−1)tgx = 4(z−2)tgx |
| −z2 | |
z
−2 * z' + 2 (z
−1)tgx = 4(z
−2)tgx // * z
2
z' + 2z*tgx = 4tgx
dz/dx = −2z*tgx + 4tgx = 2tgx(−z + 2)
dz/(−z + 2) = 2tgx * dx // ∫
| | 1 | |
− |
| ln|2−z| = −2ln|cosx| + C |
| | 2 | |
(2−z)
−1/2 = (cosx)
−2x * C //do potęgi −2
2−z = (cosx)
4x * C
−z = (cosx)
4x * C −2
z = −(cosx)
4x * C(x) + 2
z' = −4x * (cosx)
4x−1 * sinx * C(x) + −(cosx)
4x * C'(x)
z' + 2z*tgx = 4tgx
−4x * (cosx)
4x−1 * sinx * C(x) + −(cosx)
4x * C'(x) + 2*−(cosx)
4x * C(x) + 2 ) *tgx =
4tgx
26 wrz 15:54
Hugo: @henrys: tak wczoraj sie nad tym zastanawiałem; co powiesz nad tym przykład.
26 wrz 15:55
Kacper:
W tym też można rozdzielić zmienne
26 wrz 16:09