Naszkicuj wykres funkcji
Zadaniowiec: Witam, jak jest takie zadanie:
Naszkicuj wykres funkcji
y=x2−3|x|+2
to robi się to tak?
x<0 x≥0
y=x2+3x+2 y=x2−3x+2
x1=−2 x1=1
x2=−1 x2=2
i teraz to normalnie namalować na jednym wykresie i to co pod osią X to odbić czy normalnie po
prostu rysuję dla obu przypadków? oczywiście jeszcze współrzędne wierzchołków
26 wrz 14:37
5-latek: Po prostu normalnie dla obu przypadkow
26 wrz 14:39
Zadaniowiec: Okej, dzięki za szybką odpowiedz
26 wrz 14:40
Aga1.: Można szybciej jeśli się zauważy,że
f(x)=x2−3x+2
f(IxI)=IxI2−3IxI+2
f(IxI)=x2−3IxI+2
26 wrz 14:43
Zadaniowiec: dzięki, dzięki, ale jak na razie wolę bardziej standardowo liczyć, mniejsze prawdopodobieństwo
że się pomylę

te również są dobrze wyliczone, tak?
y=x*|x−4|
x>4 x≥4
y=−x
2+4 y=x
2−4
oraz
y=|x
2−4|+3x
x∊(−
∞, −2> ⋁ <2, +
∞) x∊(−2, 2)
y=x
2+3x−4 y=−x
2+3x+4
26 wrz 14:57
Zadaniowiec: w tym 1 miało być oczywiście x<4
26 wrz 14:58
Aga1.: ok.
Ale w tym przykładzie musisz liczyć standardowo,nie da się krócej.
26 wrz 15:24