trapezy
xxx: W trapezie jedna z przekątnych zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego tego trapezu. Zatem:
A. każdy bok w tym trapezie ma inną długość
B. co najmniej dwa boki w tym trapezie mają taką samą długość
C. trzy boki w tym trapezie mają taką samą długość
D. trapez jest prostokątny
Która odpowiedź jest dobra i DLACZEGO? Bardzo proszę o pomoc
26 wrz 14:11
henrys:
26 wrz 14:22
xxx: czyli?
26 wrz 14:29
henrys: popatrz na rysunek i pomyśl chwilę, zaznaczyłem takie same kąty
26 wrz 14:31
henrys: i nie becz z powodu trapezów
26 wrz 14:32
xxx: no ale dlaczego nie A?
26 wrz 15:04
henrys: kąty zaznaczone na zielono mają takie same miary, czy w takim razie, trapez może mieć wszystkie
boki różnej długości?
26 wrz 15:08
Kacper:
Ciekawe zadanie bez poprawnej odpowiedzi
26 wrz 15:13
Kacper:
Oczywiście jest poprawna odpowiedź
26 wrz 15:17
henrys: no jak bez poprawnej? B jest poprawna (ramię i krótsza podstawa muszą mieć taką samą długość)
26 wrz 15:20
xxx: no a nie może?

przecież na rysunku widać że może

(mi trzeba tłumaczyć łopatologicznie
26 wrz 15:20
henrys: co do reszty, xxx niech pomyśli
26 wrz 15:22
xxx: no wieźcie się nie znęcajcie

mnie myślenie boli

w odpowiedziach mam, że poprawne jest B,
ale ja nie ogarniam czemu nie A
26 wrz 15:27
henrys: przekątna podzieliła trapez na dwa trójkąty, jeden z tych trójkątów będzie zawsze równoramienny
26 wrz 15:38
Aga1.:

Niech kąt ABC=2α, wtedy kąt ABD =∡DBC , bo BD zawiera się w dwusiecznej kąta ABD.
∡ABD=∡BDC dlaczego?
Co powiesz o kątach w trójkącie BCD? Jak nazywamy taki trójkąt?
26 wrz 15:43