Parametr
Ewelonka: Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb (x, y) spełniająca
nierówność x+y≥1
x + my = 2
mx −y =4
26 wrz 13:02
Aga1.: Oblicz x i y rozwiązując układ równań np. metodą wyznacznikową.
26 wrz 13:04
Ewelonka: Mogłabyś zacząć pisać, bo nwm jak się za to zabrać ...
26 wrz 13:05
Aga1.: A znasz tę metodę?
26 wrz 13:10
Ewelonka: Tak, tylko nie jestem pewna czy do końca dobrze zapisuje
26 wrz 13:57
Aga1.: W=1*(−1)−m*m=
Wx=2*(−1)−4m=
wy=1*4−2m=
26 wrz 14:07
Ewelonka: I przyjmujemy teraz ze W jest równe 0 ?
26 wrz 14:17
Ewelonka: Coś tu mi nie wychodzi ...
26 wrz 14:19
Ewelonka: Dobra , wiem już , nie może być równe 0, pomyliłam się
26 wrz 14:25
Aga1.: Dobrze przepisałaś przykład?
W≠0 ⇔x∊R
26 wrz 14:27
Ewelonka: Tak to mam . A wynik to (−∞, 3− √6 > + < 3+ √6, +∞) ?
26 wrz 14:31
Aga1.: m2−6m+3<0
x∊<3−√6,3+√6>
26 wrz 14:41
Ewelonka: Dlaczego mniejsze od 0 ?
26 wrz 14:43
Ewelonka: Opuszcza się z innym znakiem , tak ..
26 wrz 14:44
Aga1.: *≤0 , bo mnożyłam obie strony nierówności przez −1−m2 , a to jest liczba ujemna dla m∊R
26 wrz 14:45
Ewelonka: A no tak ... a jak ja nie mnozylam tak, tylko wzięłam licznik sam ze jest ≥0 to tak można ?
Ale wtedy mi nie wyjdzie taki wynik ...
26 wrz 14:50
Ewelonka: Już wiem parabola w druga stronę bo ujemne , już wiem 😉 dziękuję Ci baaardzo ☺
26 wrz 14:52