Udowodnij inkluzję
kamil: Udowodnij, że dla dowolnych A1,A2,B1,B2 zachodzi inkluzja
(A1∩B1)∪(A2∩B2) ⊂ (A1∪A2)∩(B1∪B2). Podaj przykłady zbiorów A1,A2,B1,B2 wskazujący,
że inkluzja przeciwna nie musi zachodzić.
26 wrz 12:47
:): bierzemy x∊(A1∩B1)∪(A2∩B2)
oznacza to, że
x∊A1∩B1 lub x∊A2∩B2
czyli
(x∊A1 i x∊B1 ) lub (x∊A2 i x∊B2)
Z TEGO WYNIKA***, że x∊A1 lub x∊A2 więc x∊(A1∪A2)
analogicznie x∊(B1∪B2)
skro należy do takich dwóch zbiorów to należy do ich przecięcia
czyli
x∊(A1∪A2)∩(B1∪B2)
***− w tym miejscu jest istotne wynikanie,
Przykład może byc dość prosty
A1={1}
A2={2}
B1={2}
B2={1}
wtedy
(A1∪A2)={1,2}
(B1∪B2)={1,2}
wiec (A1∪A2)∩(B1∪B2)={1,2}
ale
(A1∩B1)=∅
(A2∩B2)=∅
wiec
(A1∩B1)∪(A2∩B2) =∅
26 wrz 14:40
kamil: Wielkie dzięki

!
26 wrz 14:51
:):
26 wrz 14:53
kamil: Mam jeszcze coś takiego :
Jakie inkluzje między zbiorami A,B,C muszą zachodzić, aby prawdziwe były następujące równości :
1) (A∩B)∪(C∩B)=B
26 wrz 16:22
:): jak
A⊂B⊂C to tak będzie (albo C⊂B⊂A)
26 wrz 16:25
:): dla 1.
x∊(A∩B)∪(C∩B) to z tego wynika, że
(x∊A i x∊B) lub (x∊C i x∊B)
A⊂B więc x∊A i x∊B=>x∊A
B⊂C więc x∊C i x∊B => x∊B
więc x∊B.
W drugą stronę jeszcze prościej.
Bo (A∩B)⊂B, (C∩B)⊂B / takie coś zachodzi zawsze
wiięc inkluzja
((A∩B)∪(C∩B))⊂B ZACHODZI ZAWSZE
26 wrz 16:29
:): W sumie sytuacja B⊂A⊂C też będzie ok, B⊂C⊂A ..wiec jest sporo opcji

Ważne, zeby B było zawarte w 1 ze zbiorów A lub C

pozdrawiam
26 wrz 16:40
:): (co najmniej w jednym)
26 wrz 16:41
kamil: .
.
.
A⊂B więc x∊A i x∊B=>x∊A
B⊂C więc x∊C i x∊B => x∊B
.
.
.
Na jakie podstawie to jest stwierdzone, że np. A⊂B

Bo nie rozumiem..
26 wrz 17:14
:): sobie założylem tak...Napisałem przecież, A⊂B⊂C.
Pytałeś Jakie inkluzje maja zachodzić, zeby zachodziło co tam napisałes..Dałem ci przykład
Jak będzie np A⊂B⊂C to będzie dobrze!
26 wrz 17:21
kamil: Okej,
a co mogę założyć w takich przykładach?
2) (A∪B)\C=(A\C)∪B
3) [(A∩B)∪C]\A = (A∩B)\C
26 wrz 17:25
kamil: Również, że B⊂A⊂C ?
26 wrz 17:26
kamil: A⊂B⊂C ? Mam zakładać i sprawdzać każdy przypadek, czy skąd to wiedzieć?
26 wrz 17:29
:): 2) Np jeżeli B będzie rozłączne C
x∊(A∪B)\C to (x∊A lub x∊B) i x∉C więc (x∊A i x∉C) lub (x∊B i x∉C) więc x∊A\C lub x∊B (bo B,C
rozłączne)
więc
x∊(A\C)∪B
−−−−−−−−
jeżeli teraz
x∊(A\C)∪B to (x∊A i x∉C) lub (x∊B) wiec (x∊A i x∉C) lub (x∊B i x∉C) /moge sobie tutaj dopsiać
ten warunek bo on nic nie zmienai (B,C rozłaczne)
wiec
x∊A lub x∊B ale nie do C
wiec
x∊(A∪B)\C
Radze już nie zadawać 1000 innych przykładów, tylko spróbować analizować i samemu zacząc, bo
tak sie daleko nie zajdzie!
Pozdrawiam
26 wrz 17:34
kamil: dzięki
26 wrz 17:38