algebra
Karolina: W zbiorze G={r należy do R, 0≤r<1} określono działanie:
r1*r2={ r1+r2 jeżeli r1+r2<1
r1+r2−1 jeżeli r1+r2≥1}
a) Udowodnić,że G z działaniem * tworzy grupę
b)W grupie G obliczyć 3/4*(5/9)−1
26 wrz 12:36
Aga1.: b)
| | 3 | | 5 | | 9 | | 4 | |
r1= |
| r2=( |
| )−1= |
| =1 |
| |
| | 4 | | 9 | | 5 | | 5 | |
więc
| | 3 | | 4 | |
r1*r2=r1+r2−1= |
| +1 |
| −1= |
| | 4 | | 5 | |
dokończ
26 wrz 13:09
Karolina: przykro mi,ale zgodnie z tym wynik nie wychodzi poprawny. Ma wyjść 7/36
26 wrz 13:25
ICSP: a) to tylko zwykłe sprawdzanie aksjomatów.
| | 5 | | 4 | |
b) Widać, ze elementem neutralnym tego działania jest 0, zatem ( |
| )−1 = |
| |
| | 9 | | 9 | |
idąc dalej :
| 3 | | 4 | | 27 | | 12 | | 27 + 16 | | 7 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| − 1 = |
| |
| 4 | | 9 | | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |
26 wrz 13:35
Aga1.: r2 nie może być 9/5, bo r∊<0,1)
26 wrz 13:41
Karolina: Nie rozumiem tego zapisu: 5/9
−1=4/9. mógłbyć jaśniej?
26 wrz 13:54
ICSP: elementy odwrotne wyliczasz z drugiego wzoru. :
26 wrz 13:56
Karolina: już rozumiem, dzięki.
26 wrz 14:00