Funkcja liniowa
Ewelonka: Baaardzo proszę o pomoc ☺
Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami odwrotnymi. Wykresy tych funkcji przecinają
się w punkcie ( 0, 3 ) i wraz z osią OX ograniczają trójkąt o polu 4. Wyznacz wzory tych
funkcji.
26 wrz 12:36
Aga1.: f(x)=ax+b Miejsca zerowe x=x
0
| | 1 | |
g(x)=a1x+b, miejsce zerowe x= |
| , x0≠0 |
| | x0 | |
b=3, bo proste przecinają się w punkcie (0,3)
wysokość trójkąta też trzy, h=3
| | 1 | | 8 | |
Podstawa trójkąta Ix0− |
| |= |
| Oblicz x0 |
| | x0 | | 3 | |
26 wrz 13:19
Ewelonka: Dziękuję 😉
26 wrz 13:59
Ewelonka: Czy proste wynoszą
y= 9x+3 i y= −x+3 ?
26 wrz 14:10
Aga1.: Nie może tak być, bo miejsca zerowe muszą być obydwa dodatnie lub ujemne
26 wrz 14:16
Ewelonka: Czyli jak ?
26 wrz 14:55
Aga1.: | | −1 | | 1 | |
Wyszły Ci liczby |
| , 3, |
| , −3 |
| | 3 | | 3 | |
To są dwie pary rozwiązań
1.
f(−1/3)=0
a=9 f(x)=9x+3
g(−3)=0
−3a
1+3=0
a
1=1
g(x)=x+3.
2.
| | 1 | |
f(3)=0, g( |
| )=0 dokończ |
| | 3 | |
26 wrz 15:34
Ewelonka: Czyli y= −9x+3 i y= −x+3 ?
26 wrz 15:52
Aga1.:

Tak.
26 wrz 15:55
Ewelonka: Dziękuję 😉
26 wrz 16:12