Pomocy
Krzyś : Ciąg arytmetyczny a
n jest określony rekurencyjnie:
a
1=sinα
a
n+1=a
n+cosα gdy n≥1
| | 1 | |
Uzasadnij że jeżeli a3=2 to an= U{3][5]n + |
| |
| | 5 | |
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
26 wrz 11:28
wmboczek: masz pokazać, że sinα=4/5 i cosα=3/5
a2=sinα+cosα
a3=sinα+cosα+cosα
rozwiąż równanie sinα+2cosα=2
26 wrz 11:34
Krzyś : Kurczę, mógłbyś napisać troszkę dokładniej skąd wiesz że muszę wykazać ze sinα=4/5 i cosα=3/5
oraz pomóc mi w tym równaniu, zielony jestem z tego

.
Z góry dzięki za pomoc
26 wrz 11:36
Krzyś : Pomoże ktoś?
27 wrz 15:32
henrys: a
3=sinx+2cosx=2/
2
sin
2x+4sinxcosx+4cos
2x=4
4sinxcosx+3cos
2x=3
4sinxcosx−3sin
2x=0
4sinxcox=3sin
2x
4cosx=3sinx/
2
16cos
2x=9sin
2x
16−16sin
2x=9sin
2x
25sin
2x=16
sinx+2cosx=2, zachodzi dla x=2kπ czyli sinx=0, cosx=1
a
1=0, r=1
an=n−1
dziwne zadanie
27 wrz 15:49
henrys: Jeżeli a3=2 to an wcale nie musi być taki jak podano
27 wrz 15:55
Krzyś : Dzięki @henrys jesteś wielki
27 wrz 15:58