Zastawiam sie czy dobrze...
uczen: Na ile sposobów można ustawić w szeregu 5 kobiet i 8 mężczyzn tak, aby żadne dwie
kobiety
nie stały obok siebie i aby pierwszy stał mężczyzna.
MMMMKMKMKMKMK − 1*8!*5!
M KMMMKMKMKMKM
M KMKMMMKMKMKM − 5*8!*5!
M KMKMKMMMKMKM
M KMKMKMKMMMKM
M KMKMKMKMKMMM
M MKMMKMMKMMMK
M MMMKMKMKMKMK− TO NIE LICZĘ JUŻ (PATRZ 1. SPOSÓB)
M KMKMKMKMMKMM
M KMKMKMMKMKMM
M KMKMMKMKMKMM
M MKMKMKMKMKMM − 5*8!5!
Sumujemy sposoby − 1*8!5!+ 5*8!*5!+ 5*8!*5! = 11*8!5! = 11*40320*120=53222400 sposobów.
1. Sposób grupuje po 4
2. Sposób grupuje po 3
3. Sposób grupuje po 2
PW: Mateńko, a kto by to sprawdzał, takie dziubdzianie.
W takim zadaniu należy "po polsku, naszą piękną polską mową" opisać sposób tworzenia ciągów
spełniających warunki zadania.
Potraktujmy na początek wszystkie kobiety jak nierozróżnialne elementy "K", a mężczyzn jak
nierozróżnialne elementy "M"
Ustawmy ciąg 10 elementów spełniający warunki zadania:
(1) (M,K,M,K,M,K,M,K,M,K).
Pozostały jeszcze 3 elementy "M", które można ustawić w dowolnym miejscu, co należy rozumieć w
ten sposób, że każdemu z nich przyporządkujemy dowolne spośród 11 miejsc (przed pierwszą
osobą, przed drugą, ..., przez dziesiątą lub po dziesiątej). Przyporządkowania takie można
utożsamić z rozwiązaniami równania
(2) x
1+x
2+x
3+...+x
11 = 3, x
j∊{0,1,2,3}.
Jest to rozumowanie typu "na ile sposobów można 3 jednakowe kule rozłożyć do 11 szuflad".
Rozwiązań złożonych z 3 jedynek i 8 zer jest
Rozwiązań złożonych z jedynki, dwójki i 9 zer jest
Rozwiązań złożonych z trójki i 10 zer jest 11.
Tak więc wszystkich możliwości dołączenia pozostałych 3 elementów "M" do ciągu (1) jest
Podsumowanie: Gdyby zadanie polegało na ustawianiu w ciąg nierozróżnialnych elementów "M" i
"K", to byłoby 286 różnych ciągów. Ponieważ jednak mężczyźni i kobiety mają indywidualne cechy
(każda osoba różni się od pozostałych), w każdym z tych 286 ciągów można dokonać 8!·5!
przestawień uzyskując różne ustawienia kobiet i mężczyzn spełniające warunki zadania.
Odpowiedź: Ustawień opisanych w zadaniu jest 286·8!·5!